Verdelen en verrekenen

Verdelen en verrekenen

Wat gebeurt er bij de scheiding met de inboedel en het vermogen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de wijze waarop u bent getrouwd: in gemeenschap van goederen of op basis van huwelijkse voorwaarden.

Gemeenschap van goederen

Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd dan dient in beginsel het gehele vermogen en alle goederen bij helfte te worden gedeeld. Als er gemeenschappelijke schulden zijn dan zijn beide ex-partners na het huwelijk voor de helft aansprakelijk en draagplichtig voor die schulden. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt door wie de schuld is aangegaan. 

Huwelijkse voorwaarden

Als u voor of tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen dan is de wijze waarop de vermogensrechtelijke afwikkeling moet plaats vinden afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Er zijn allerlei soorten huwelijkse voorwaarden, bijvoorbeeld koude uitsluiting en verrekenbedingen. 

Tijdens het huwelijk naar huwelijkse voorwaarden


Soms is het nodig om tijdens het huwelijk de gemeenschap van goederen op te heffen en huwelijkse voorwaarden overeen te komen. Laat u ook in dat geval goed informeren over de gevolgen daarvan in geval van scheiding of overlijden. 

Maak nu een vrijblijvende afspraak

info@slappendelfamilierecht.nl

0182 234 300